Vol verwachting stapte we in het vliegtuig richting Dar es Salaam en kwamen terug met herinneringen aan mooie ontmoetingen met Fiona van de Fairtrade Factory, de naaisters, het land, de cultuur en giraffes (waar ik persoonlijk helemaal weg van ben).YAY giraffe

Toen we uit het vliegtuig stapten, bevonden we ons in Wie is de mol-waardige situaties. Dar es Salaam is een grote stad aan de Tanzaniaanse kust. Na 1,5 uur rijden (wat ook een half uur had kunnen zijn) kwamen we aan bij Fiona, medeoprichtster van de Fairtrade Factory. De dagen die volgden maakten we mee hoe de dagen van haar en de naaisters eruitzien.

Elke dag (vroeg) opstaan en met de bajaji – een Tanzaniaanse tuck tuck- richting het naaiatelier, waar gestart wordt met een ochtendoverleg. Veel verstond ik er helaas niet van, maar de passie bij hoofd Rose straalde van haar gezicht en is aanstekelijk voor de naaisters.

Yay ftf 19.40.46Na het overleg zoekt iedereen zijn plek achter de kniptafel, de strijktafel of de naaimachine. De radio gaat aan en de Afrikaanse Q-music -die overigens veel leuker klinkt als de Nederlandse- galmt door de ruimte. Er is ruimte voor een praatje en terwijl iedereen lekker aan de slag is bespreken wij met Rose de plannen voor de toekomst. En plannen zijn er; zo dromen we over een trainingscentrum, uitbreiding van het naaiatelier, een kantine en een opslag. Ook hebben we patronen voor YAY tasjes ontwikkeld en Tanziniaanse iconen geïllustreerd die ter plekke gezeefdrukt kunnen worden. Dit eindresultaat vinden jullie later op onze site.

Dat de Fairtrade Factory een plek is waar op een fijne en eerlijke manier gewerkt wordt, wist ik al. Maar dat ik in love zou vallen op dit naaiatelier omringt door palm- en mangobomen had ik niet voorzien. Een intensievere samenwerking tussen studio YAY en de Fairtrade Factory is een logisch gevolg omdat we zo van mooie initiatieven houden!

-Sanne

yay radio 1Sanne en Fiona vertellen 9 maart op Radio 1 (tussen 12:00 en 14:00) over de Fairtrade Factory. Luitster hier het item terug.

 

Previous PostStudio YAY meets Fairtrade Factory.
Next PostHannah Sofia